Älgupplevelse

Här på Kullberg kan man under en period på våren - ca 10 dagar i slutet av april / början av maj - se 100 - 200 älgar vandra, vada och simma förbi på sin färd från kust till fjäll.
Se statistik från tidigare år på denna hemsida.
Ett hus - älghuset, som är handikappanpassat - har byggts där man kan spana / sova / äta / bo under ett eller flera dygn.
Man kan komma ensam eller i grupp eller ha en konferens här under perioden och förena nytta med nöje.
Press och TV har gjort flera reportage härifrån under årens lopp.

Till den som är intresserad av att komma hit ringer eller mailar vi när första älgen visat sig.
Då vet man med nästan 100% säkerhet att älgvandringen sker de kommande 10 - 12 dagarna.
Att disponera älghuset under den här perioden inkl. litet övernattningsrum för 2 personer kostar 1000 sek / person.
Det går också att hyra en 4 - bädds stuga för 700 sek / dygn och sedan sitta i fria naturen och titta.


Semester

Här finns också en stugby i totalt lugn miljö.
Är man ute efter att vila upp sig eller få en avkopplande rofylld tid kan det passa bra här.
För dagsutflykter finns en hel del att se i närområdet.
Fjällen når man efter en timmes bilresa.
Höga kusten finns också en timmes bilresa härifrån.
Välkommen att höra av er och att komma hit.

En påsk att minnas

"På onsdag kväll ringer telefonen. Det är Irene från Kullberg som meddelar att älgarna har påbörjat den årliga simningen över Ångermanälven. Torsdag morgon packas bilen och sent på kvällen har jag avverkat de 90 milen från Ödenäs, Alingsås. Det hinns med några timmars sömn innan klockan ringer vid sextiden på långfredagens morgon. På gårdsplanen möts jag av Kjell och Irene, värdarna på Kullberg. Från deras farstubro kan vi med kikarens hjälp räkna in 5-6 älgar som just ska vada över till en liten ö, korsa den och sedan simma över till fastlandet. Med en god kikare kan hela förloppet följas från gårdsplanen eller inifrån det fina ”älghuset” om man vill slippa huttra i morgonkylan. Detta sker varje år, på precis samma plats och vid ungefär samma tid, i slutet på april. Fångstgropar i terrängen tyder på att älgarnas vandringar har varit kända länge. Att på en bra dag kunna räkna in uppåt 30 älgar är ju ganska fantastiskt och väl värt en resa till Kullberg. Vill man komma närmare djuren så får man vara beredd på att sitta väldigt stilla, väldigt länge. Helst dold i någon form av gömsle för att inte störa djuren. Förutom älg har fågellivet vaknat upp med tranor, svanar, gäss och skrakar i vattnet. Jag spenderade tre minnesvärda dagar på Kullberg och kom hem med minnen och bilder som borde vara svårt att få någon annan stans. Jag kommer tillbaka…"

Kristoffer Sahlén/N